Winters vult! (1997)

Winters vult! (1997)
Titel: Winters vult! : hoe een dorpsbrouwerij uit Maarheeze uitgroeide tot de grootste frisdrankenexporteur van Nederland
Opdrachtgever: Frisdranken Industrie Winters B.V. (Maarheeze)
Uitgeverij: Van Buuren Uitgeverij B.V. (Weert)
Co-auteur: Jac. Biemans (hoofdstuk 1)
Projectduur: februari 1996 t/m juni 1997 (archiefonderzoek, interviews, illustratieresearch en schrijfwerkzaamheden)
Publicatie: september 1997
ISBN: 978-90-5695-038-5
Taal: Nederlands met Engelse samenvatting in de kantlijn
Omvang: 160 pagina’s, circa 115 illustraties
Uitvoering en formaat: ingebonden met stofomslag, 29 x 22 cm (h x b)
Verkrijgbaarheid: uitsluitend nog antiquarisch verkrijgbaar

Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan verschijnt in september 1997 een boek over het frisdrankenproductiebedrijf Winters uit Maarheeze. Het bedrijf maakt op dat moment deel uit van TLC Beatrice International Holdings (New York). De oorspronkelijke eigenaren van Winters – de gebroeders Jan en Rob Winters – hebben het bedrijf in 1977 verkocht aan het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Beatrice Foods (Chicago). Dat concern valt in 1985 in handen van de private equity firma Kohlberg Kravis Ro­berts (KKR), dat Beatrice vakkundig ontmantelt en opsplitst. De niet-Amerikaanse Beatrice-bedrijven, waaronder ook Winters, worden door KKR in 1987 verkocht aan venture capitalism bedrijf TLC Group, dat het bedrijvencluster herdoopt in TLC Beatrice International Holdings.

Zo’n half jaar na het verschijnen van het jubileumboek, in juli 1998, doet TLC Beatrice International Holdings op haar beurt Winters weer van de hand. Via een management buy-out wordt Winters samen met twee andere frisdrankproductiebedrijven (in Ninove, België, en Saint-Alban, Frankrijk) verzelfstandigd. Van 1998 tot 2007 vormen deze drie bedrijven samen de Sun Beverage Company. Sinds 2007 maakt de Sun Beverage Company deel uit van de Europese frisdranken- en vruchtensappengigant Refresco. Refresco bezit in Nederland ook nog fabrieken in Hoensbroek (het voormalige Herschi) en Bodegraven (het voormalige LIKO).Het frisdrankenproductiebedrijf in Maarheeze is voortgekomen uit een bierbrouwerij, die vanaf 1797 gelegen was aan de Sterkselseweg op een locatie plaatselijk bekend als de Vogelsberg. Gedwongen door grondstoffenschaarste (mout) schakelde deze bierbrouwerij in 1918 over op de productie van limonadegazeuses en spuitwater. In 1957 werden de frisdrankactiviteiten verplaatst naar een locatie dicht langs de autosnelweg Eindhoven-Weert, waar het bedrijf ook thans nog is gevestigd. In Maarheeze en omstreken stond het bedrijf lange tijd bekend als “de Seven-Up”. Zo’n 35 jaar lang – van 1953 tot en met 1989 – was Winters namelijk actief als licentiebottelaar van Seven-Up.

In het boek wordt uitgebreid stilgestaan bij Seven-Up en andere bekende artikelen uit de merkenportfolio van Winters (Sunkist, Canada Dry, Royal Crown). Ook wordt veel aandacht besteed aan het gegeven dat Winters in Nederland voorop heeft gelopen bij de introductie van nieuwe frisdrankverpakkingen (o.a. Tetra Pak, blikjes en plastishieldflessen) en dat het bedrijf een aantal malen zijn strategische koers zeer succesvol heeft weten te verleggen.

Voor de distributie van Seven-Up mogen aanvankelijk alleen transportmiddelen worden gebruikt (zoals deze Volkswagen uit 1954) waarmee geen andere producten worden vervoerd.

Voor de distributie van Seven-Up mogen aanvankelijk alleen transportmiddelen worden gebruikt (zoals deze Volkswagen uit 1954) waarmee geen andere producten worden vervoerd.

Tetra Pak productielijn voor koolzuurvrije Sunkist-vruchtenlimonades, 1963.

Tetra Pak productielijn voor koolzuurvrije Sunkist-vruchtenlimonades, 1963.

 

 

 

 

 

 

 

 

Winters vult! (volledige en geannoteerde teksteditie)