Sassi neemt alle vetvlekken weg

Advertentie uit Libelle, december 1951.

afb. 1In 1931 brengt de firma Félix Moulard uit Brussel een middeltje op de markt om vetvlekken uit textiel te verwijderen. De merknaam van deze vlekverwijderaar luidt Sassi. Het product wordt gebotteld in een plat enigszins taps toelopend flesje met een rode bakelieten schroefdop. Op beide zijkanten van het flesje staat in embossement de merknaam vermeld. Firma Félix Moulard, opgericht in 1895, is gevestigd in de wijk Anderlecht alwaar zich aan de Barastraat, in de onmiddellijke nabijheid van het station Brussel-Zuid, een fabriekscomplex bevindt waar allerlei drogisterijwaren worden vervaardigd. Het assortiment van de firma Moulard is buitengewoon veelzijdig: reukwaters, pommades, tandpasta, shampoos en deodorants maar ook waspoeder, schoensmeer, koperpoets, textielkleurmiddelen en insectenverdelgers. Buiten cosmetica en schoonmaakmiddelen worden tevens bakpoeder, puddingpoeder en droppastilles vervaardigd. De bekendste merkartikelen van Félix Moulard zijn La Milanaise (shampoo), Junior (talkpoeder) en La Gerçuria. Dit laatste product is een zalfje tegen vingerkloven waarin kamelenvet (op zijn Vlaams: kemelvet) zou zijn verwerkt. Een ander bekend merkartikel is La Pondeuse, een middel dat aan kippenvoer moet worden toegevoegd om de leg te bevorderen.

In België vinden de producten van Félix Moulard gretig aftrek maar de export naar andere Europese landen is voor zover bekend gering. Afgaande op advertenties in kranten en weekbladen heeft in Nederland alleen het product Sassi enige naamsbekendheid verworven. De vlekverwijderaar wordt in de jaren vijftig geïmporteerd door Johannes Vermeer (1909-1978) uit Tilburg. Vermeer is een gediplomeerd opticien, die vanaf het midden van de jaren dertig samen met zijn vrouw G.L.M. (Dina) Vromans een brillenwinkel drijft in de Zomerstraat. In 1938 breidt Vermeer zijn zaak uit met een afdeling waar bandages, korsetten en steunkousen worden verkocht. Kennelijk gooit Vermeer het na de oorlog als importeur van Sassi over een heel andere boeg. Of is het importeurschap een nevenactiviteit van Vermeer geweest en zou hij Sassi aanvankelijk hebben verkocht als een middel om brillenglazen schoon te poetsen?

In België is Sassi tot op de dag van vandaag verkrijgbaar in drogisterijen en sommige supermarktketens. Het wordt vervaardigd door de producent van schoonmaakmiddelen en onderhoudsproducten Fabel N.V. in Archennes (Eerken, Waals-Brabant). Dit bedrijf heeft een tiental jaren geleden een aantal producten uit het assortiment van Félix Moulard – behalve Sassi ook de antikloofzalf La Gerçuria – overgenomen. Tegenwoordig wordt Sassi verpakt in plastic flesjes. Alleen het formaat en de kleur van het etiket doen in de verte nog denken aan het oorspronkelijke flesje.

© Peter Zwaal, 2013

Met dank aan J. Joris, export manager van Fabel S.A. (Archennes).
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in: De Oude Flesch : glashistorisch tijdschrift 36 (2014) 137 (2e kwartaal) p.37.