Road movie in Uckermark


Ik ben een groot liefhebber van road movies. Heel generaliserend kun je daarin twee categorieën onderscheiden: die waarin een autoreis ondernomen wordt omdat de hoofdpersoon (of -personen) iets willen ontlopen of op de vlucht zijn, of die waarin de autoreis een specifiek doel heeft of een zoektocht is naar iets of iemand. Soms overlappen die categorieën elkaar en is de reis zowel een vlucht als een zoektocht, is er zowel sprake van een push als van een pull factor. Natuurlijk hoef ik niemand te vertellen dat vluchten vaak niet helpt en dat zoektochten vaak vergeefs eindigen of maar ten dele resultaat opleveren. Wat road movies meestal duidelijk willen maken is dat de essentie van het bestaan gelegen is in het onderweg zijn, in het hier en nu, en dat al het andere er niet zoveel toe doet.

In de Duitse low budget road movie You and I (2014) van regisseur en scenarioschrijver Nils Bökamp (1971) is niet onmiddellijk helder of de reis een vlucht dan wel een zoektocht is. De openingsbeelden suggereren dat fotograaf Jonas (Eric Klotzsch) Berlijn ontvlucht omdat hij de relatie verbroken heeft met zijn vriendin Julia. Zijn reisgezel is een vriend uit Londen, Philip (George Taylor), die ook al op de vlucht is voor een vast en geregeld bestaan. Philips vader wil dat zijn zoon op een Londens makelaarskantoor gaat werken, waar Philip echter niets voor voelt. Wat hij dan wel wil, weet Philip eigenlijk niet. In een aftandse Volkswagen T3 Westfalia ondernemen beide mannen, late twintigers, een rondreis door Uckermark, een dunbevolkt gebied in het noordoosten van Duitsland tegen de grens met Polen. Hoewel Jonas zijn reisgenoot voortdurend fotografeert zegt hij “keine Ahnung” te hebben wat hij met die foto’s precies voor ogen heeft. Allerlei regieaanwijzingen die Jonas aan Philip geeft suggereren echter dat de reis door Uckermark voor hem een soort project vormt waarvan verslag moet worden gedaan. Gaandeweg besef je als toeschouwer dat de reis voor Jonas, meer nog dan een project, een zoektocht is naar de aard en het wezen van zijn vriendschap met Philip.

Bij een tussenstop in een dorpje pikken Jonas en Philip een Poolse rugzaktoerist op die hun de weg kan wijzen naar de plek waar ooit Carinhall stond, het protserige jachtslot (1933-1945) van Hermann Göring. Ook deze Poolse leeftijdgenoot, Boris (Michal Grabowski), lijkt geen specifiek doel voor ogen te hebben. Na ampel overleg sluit hij zich bij het tweetal aan. Vanaf dat moment voel je als toeschouwer dat deze Boris de katalysator is die klaarheid zal brengen in de relatie tussen Jonas en Philip. Of zoals de trailer onomwonden stelt: “Wo fängt Liebe an und hört Freundschaft auf?” en “Sind drei einer zuviel?” In het idyllische buitenverblijf van een met Jonas bevriende professor, een landhuis aan de Parsteiner See, worden de onderlinge verhoudingen op scherp gesteld.

filmaffiche

You and I is een sympathieke film over een generatie Europese jongemannen die niet zo vreselijk veel belang meer hecht aan de etiketten homo- en heteroseksueel. Het scenario van de film is wat open en impressionistisch en kan omwille van de geloofwaardigheid wel wat aanscherping gebruiken. Waarom bedienen Jonas en Philip zich bijvoorbeeld nog van een papieren wegenkaart in plaats van een routeplanner op hun mobieltje? Hoe komt het dat Philip zo goed Duits spreekt en Boris zich eveneens in vloeiend Duits kan uitdrukken? Heb je eigenlijk wel Poolse rugzaktoeristen in Uckermark? Maar het camerawerk van Alexander Fuchs maakt veel goed en het acteerwerk is redelijk naturel en overtuigend. Hoewel duidelijk gemaakt voor een nichemarkt – producent Salzgeber & Co. Medien richt zich vooral op de Duitse gay market – wens ik de film een iets breder publiek toe.

© Peter Zwaal, 2019

Voor meer informatie: https://www.imdb.com/title/tt4809238/?ref_=fn_al_tt_1
Complete speelfilm: https://www.youtube.com/watch?v=vGeQPXl9DyM
Bioscooptrailer: https://www.youtube.com/watch?v=15XEgo_-XAw