Live fast, love hard. Sommige homoseksuele mannen leven dat gezegde naar letter en geest na. Dat het gezegde niet compleet is zonder de toevoeging die young (and have a good-looking corpse) wordt voor het gemak, of beter gezegd vanwege het ongemak dat deze toevoeging oproept, vaak vergeten. In M/M, de eerste lange speelfilm van de in Berlijn wonende Canadese regisseur Drew Lint (1987) maken we kennis met Matthias Krüger (Nicolas Maxim Endlicher), een jongeman uit Berlijn, die een snel en superintens liefdesleven leidt en daar bepaald niet geheimzinnig over doet. Op zijn borst heeft hij de Bijbelse plaatsnamen Sodom en Gomorra laten tatoeëren en als hij ’s avonds thuis seks heeft met mannen gaan de gordijnen niet dicht. In een overdekt zwembad verleidt Matthias de badmeester van dienst, al laat hij het daarbij net niet tot seks komen. De suggestie die van deze mooi gefilmde scène uit gaat is dat het verleiden van mannen voor Matthias gewoon een alledaagse bezigheid is. Het spel dat Matthias met de badmeester speelt is een routineuze vingeroefening, een beproeving van de vorm waarin hij verkeert, een opwarmertje voor een afspraakje met een andere man later die dag. Matthew Robitaille (Antoine Lahaie), de verleide badmeester is de tweede hoofdpersoon van de film. Uit de acht minuten die aan de verleidingsscène in het zwembad vooraf gaan weten we dan al dat deze Matthew een in Berlijn wonende Canadees is (net als de regisseur) die niet goed weet wat hij met zijn leven aan moet. In een telefoongesprek met zijn moeder vertelt Matthew dat hij regelmatig droomt van standbeelden.
Waar Matthew ’s nachts van een Arno Breker-achtig mannenstandbeeld droomt wordt hij overdag geplaagd door zijn obsessie voor Matthias. Matthew kan de razendknappe Matthias maar niet uit zijn gedachten zetten. Via sociale media komt Matthew erachter dat het object van zijn adoratie deel uitmaakt van de queer techno scene. Matthew begint dezelfde clubs en dansfeesten te bezoeken als Matthias. Ook besluit hij zijn blonde lokken te laten afscheren en meet hij zich een identiek kapsel aan als dat van Matthias. De obsessie voor Matthias wordt zo groot dat deze nu ook in Matthews nachtelijke dromen opduikt. Eén van die dromen blijkt een gewelddadig einde te hebben en maakt de toeschouwer reeds na een klein half uur duidelijk dat de film waarschijnlijk zal aflopen met een good-looking corpse. Vervolgens kantelt de film en krijgen we pas echt een inkijkje in het leven van Matthias. Die brengt zijn dagen niet alleen door met het jagen op mannen maar ‘poseert’ ten behoeve van een galerie ook in een scanapparaat dat verbonden is met een 3D-printer. Laagje voor laagje produceert deze printer een goedgelijkend standbeeld van Matthias. Om kort te gaan: waar het standbeeld uit Matthews droom dus steeds meer verdrongen raakt door droombeelden van Matthias, laat Matthias zelf zich letterlijk in een standbeeld vereeuwigen.
Na een nachtelijk bezoek aan een club krijgt Matthias een ernstig ongeluk met zijn motor, waardoor hij in coma raakt en in een ziekenhuis belandt. Matthew grijpt deze gelegenheid aan om bezit te nemen van Matthias’ woning. Hoe Matthew aan de sleutel van deze woning komt is onduidelijk, zoals regisseur en scenarioschrijver Lint wel meer zaken in het ongewisse laat waardoor niet alle plotwendingen even navolgbaar zijn. Nu hij zich omringt weet door Matthias’ bezittingen, zich kan hullen in diens kleding en elke nacht slaapt in diens bed, begint Matthew zich hoe langer hoe meer met Matthias te vereenzelvigen. In zijn dromen begint Matthew thans lijfelijk samen te vallen met Matthias terwijl hij in wakkere toestand de live fast, love hard-levensstijl van Matthias steeds meer tot de zijne maakt. De vereenzelviging bereikt het toppunt van erkenning als de dochter van de huisbaas Matthew abusievelijk aanziet voor Matthias.
Natuurlijk kan deze situatie niet eeuwig voortduren. Na enige tijd ontwaakt Matthias in het ziekenhuis uit zijn coma en keert hij terug naar huis, wat betekent dat Matthew zal moeten ontwaken uit zijn droombestaan. Voor het eerst maken Matthew en Matthias echt kennis met elkaar, delen ze hetzelfde bed en hebben daadwerkelijk seks met elkaar. Is dit alles – voor Matthew – een droom die bewaarheid wordt of alleen maar het startpunt van een zich verdiepende obsessie? Het laatste blijkt het geval: Matthews identificatie met Matthias begint nu pas werkelijk te ontsporen en krijgt een (zelf)destructief karakter.
M/M is een verdienstelijk, voornamelijk door crowdfunding tot stand gekomen filmdebuut met twee onervaren acteurs die redelijk overtuigende personages weten neer te zetten. Nicolas Maxim Endlicher is één van de spilfiguren uit de Berlijnse techno scene (als DJ actief onder de pseudoniemen Ådgär, Herrenscheide en MCMLXXXV) waardoor de rol van Matthias hem op het lijf geschreven is. Antoine Lahaie is eigenlijk zanger van beroep en legt nog net wat te weinig naturel in zijn rol van Matthew, alsof M/M een videoclip in plaats van een speelfilm is. Tegenover een zoals gezegd wat rammelend scenario staan mooie scènes die de toeschouwer lang zullen bijblijven. Als Matthew in bed het gebit van zijn alter ego Matthias flost, levert dat beelden op die even liefdevol als gewelddadig zijn en daarmee opnieuw vooruitwijzen naar dat spreekwoordelijke good-looking corpse. Uiteraard slaat de titel van de film op Matthew en Matthias en is m/m ook de afkorting van male on male sex. En natuurlijk klinkt er ook luid en duidelijk een andere titel in door, namelijk die van de Fritz Lang klassieker M : eine Stadt sucht einen Mörder (1931).
© Peter Zwaal, 2021
Complete film: M/M [002] – XVIDEOS.COM
Meer informatie: M/M (2018) – IMDb
Interview met Drew Lint door Sarah Salovaara (10 juli 2018): “I Think the World Needs More Truly Queer Films”: Director Drew Lint on his Gay Identity-Swap Thriller, M/M | Filmmaker Magazine