Limobo

Kroonkurk Limobo (bovenzijde)Kroonkurk Limobo (binnenzijde)

 

 

 

 

 

 

 

Van 1947 tot 1974 is in Sint-Truiden een frisdrankfabriek gevestigd die luistert naar de naam Limobo N.V. Die naam staat voor Limburgse Moderne Bottelarij. Het bedrijf is de eerste Belgische franchisebottelaar van Coca-Cola die na de Tweede Wereldoorlog van start gaat. Net als in Nederland zet The Coca-Cola Export Corporation in België na de oorlog een geheel nieuwe productie- en distributieorganisatie op die meer grip op de markt moet bewerkstelligen. In plaats van gecentraliseerde productie (in de vorm van één of slechts enkele franchisebottelaars) waarbij de distributie is uitbesteed aan zelfstandige agenten/concessiehouders met elk een eigen rayon, wordt gekozen voor een groter aantal bottelarijen die zelf de distributie ter hand moeten nemen. Productie en verkoop worden dus als het ware op regionaal niveau in elkaar geschoven.

In België worden tussen 1947 en 1963 in totaal veertien regionale bottel- en verkoopmaatschappijen opgericht; in Nederland tussen 1948 en 1966 elf. De eerste Nederlandse franchisebottelaar is Zijerveld’s Limonade Industrie N.V. in Alphen aan den Rijn, waarvan eigenaar-directeur Wim Zijerveld al voor de oorlog actief is als Coca-Cola agent (distributeur). Ook Jean Meurice, eigenaar-directeur van een drankengroothandel en limonadefabriek in Sint-Truiden, heeft reeds voor de oorlog zijn sporen verdiend als Coca-Cola agent. De flesjes Coca-Cola worden dan nog betrokken uit de Coca-Cola bottelarij in Antwerpen. Het bedrijf van Meurice is gevestigd in een voormalige brouwerij in de Spoorwegstraat. In de oorlog valt de productie – en dus ook de verkoop – van Coca-Cola bij gebrek aan grondstoffen stil.

Na de oorlog hervat Meurice zijn werkzaamheden als Coca-Cola agent vanuit een bedrijfspand aan de Tiensesteenweg. In april 1947 sluit hij een licentieovereenkomst met The Coca-Cola Export Corporation voor de productie en verkoop van Coca-Cola in de provincie Limburg. Aan het franchisecontract is de voorwaarde verbonden dat hij een bottelarij inricht die voldoet aan de strenge specificaties van The Coca-Cola Export Corporation. Zo mogen de machines uitsluitend worden gebruikt voor het bottelen van Coca-Cola (en dus niet voor andere soorten of merken frisdrank) en moeten het vullen en spoelen van flesjes strikt gescheiden zijn (om te voorkomen dat per ongeluk nog niet gereinigde flesjes in de vulmachine terecht komen). In 1949 wordt deze bottelarij in gebruik genomen. Al snel wordt duidelijk dat de bottelarij van Limobo aan de Tiensteenseweg te klein is voor het onstuimig groeiende bedrijf. In 1952 wordt de Coca-Cola bottelarij daarom verplaatst naar een geheel nieuw onderkomen in de Gazometerstraat. De opzet en inrichting van deze nieuw bottelarij geldt jarenlang als het voorbeeld voor andere Belgische Coca-Cola bottelaars. Het bedrijf in Sint-Truiden wordt verschillende malen uitgebreid totdat eind jaren zestig, begin jaren zeventig de grenzen van de groei in zicht komen. In 1974 verhuist Limobo naar een industrieterrein in Hasselt.

De voormalige bottelarij aan de Gazometerstraat wordt na jarenlange leegstand in 2014 gesloopt om plaats te maken voor een appartementencomplex.

Uit een partij oude kroonkurken heb ik ooit een zeer verweerde kroonkurk van Limobo gevist! Hoewel ik geen echte verzamelaar ben, en ik dit soort vondsten meestal snel weer van de hand doe, heb ik deze kroonkurk altijd bewaard omdat ik me afvroeg wat de naam Limobo te betekenen had. Iets met limonade dacht ik, maar nee hoor… Nu ik dit stukje heb geschreven kan ik de kroonkurk eindelijk wel wegdoen. Ik denk dat ik hem opstuur naar de gemeente Sint-Truiden als aandenken aan die mooie fabriek.

© Peter Zwaal, 2014

De grote vensters van de Limobo-fabriek boden voorbijgangers goed zicht op het bottelproces!

De grote vensters van de Limobo-fabriek boden voorbijgangers goed zicht op het bottelproces!

Coca-Cola promotie op de Grote Markt in Sint-Truiden.

Coca-Cola promotie op de Grote Markt in Sint-Truiden.

 

 

 

 

 

 

 

Geraadpleegde literatuur
De geschiedenis van Coca-Cola in Sint-Truiden / Petra Boekstal. In: Monumenten van de toekomst : modern bouwen in Sint-Truiden 1900-1975 / eindred. Petra Boekstal & Véronique Piret (Sint-Truiden : Dienst Monumentenzorg, 2008) p.68-74