Kaarten op tafel (2006)

Kaarten op tafel (2006) omslag


Titel
: Hoezo, Limonadefabriek? & Gezondheid per fles uit Groot Ammers
In: Kaarten op tafel : de lekkerste recepten uit 5 jaar De Limonadefabriek  (pagina 30-31 en 40-41)
Samenstelling en redactie: Erik Hermans en Willem Ammerlaan
Uitgeverij: De Limonadefabriek (Streefkerk)
Projectduur: april t/m juni 2006 (archiefonderzoek)
Publicatie: december 2006
ISBN: 978-90-811040-1-2
Taal: Nederlands
Omvang: 83 pagina’s
Uitvoering en formaat: ingebonden, 23 x 23 cm (h x b)
Verkrijgbaarheid: uitsluitend nog antiquarisch verkrijgbaar

 

In het rivierdorp Streefkerk in de Alblasserwaard is sinds eind 2001 het restaurant De Limonadefabriek gevestigd. Anders dan de naam doet vermoeden is het restaurant niet gevestigd in een voormalige limonadefabriek maar in een strak vormgegeven pand dat gebouwd is op een ponton in de jachthaven aan de Lek. De naam van het restaurant verwijst naar L’Ancienne Auberge in het Franse dorpje Vonnas, waaraan een brasserie verbonden is genaamd Fabrique de Limonade, welke brasserie wèl gevestigd is in een voormalige limonadefabriek. Het drijvende restaurant in Streefkerk is sinds 2003 eigendom van chef-kok Erik Hermans (1974) en zijn vrouw – en vinoloog – Karin van Eeuwijk (1979). De vorige chef-kok, René Tichelaar, heeft de naam Limonadefabriek bedacht als hommage aan de Fabrique de Limonade in Vonnas.

Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het restaurant in Streefkerk verschijnt eind 2006 een boek, dat behalve recepten van Erik Hermans ook een aantal artikelen bevat van journalist Willem Ammerlaan, die dan net is afgezwaaid als hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad. Ammerlaan is op zoek naar verhalen die het boek uittillen boven het zoveelste kookboek. Zo staat Ammerlaan onder andere stil bij de voormalige zalmvisserij op de Lek (in 1921 zou de laatste zalm uit de Lek zijn opgehaald) en vertelt hij tevens iets over ‘polderwijnen’ uit een wijngaard in Goudriaan. In gedachtig de naam van het restaurant lijkt het Ammerlaan wel aardig om ook wat te schrijven over eventuele limonadefabriekjes in de Alblasserwaard. Zijn die er überhaupt wel geweest, vraagt hij zich af. Via het Likeur & Fris Museum (Hilvarenbeek) belandt Ammerlaans vraag bij mij. Archiefonderzoek levert al snel een aantal namen op van bedrijfjes uit de Alblasserwaard en de nabijgelegen Drechtsteden. Ammerlaan weet vervolgens zelf de weduwe van een limonadefabrikant uit Groot Ammers op te sporen en te interviewen. Grappig: een kookboek van een restaurant dat eigenlijk niets met limonade heeft te maken, bevat zodoende toch nog vier pagina’s met historische informatie over limonade. Doet dat restaurant zijn naam toch eer aan.

Peter Zwaal

Kaarten op tafel (2006) p. 30 en 31

Kaarten op tafel (2006) p. 30 en 31

Kaarten op tafel (2006) p. 40 en 41

Kaarten op tafel (2006) p. 40 en 41

Fabrique de Limonade in Vonnas, circa 2000

Fabrique de Limonade in Vonnas, circa 2000

Fabrique de Limonade in Vonnas, circa 1910.

Fabrique de Limonade in Vonnas, circa 1910.