Iets meer over mijzelf

1985 (foto M. van Vliet)1990 (foto M.J. Ruizendaal)1994 (foto H.W.J. Berkel)1999 (foto M.F.J. van de Lisdonk)2011 (foto F.H.M. Bruggeman)

 

 

 

 

 

 

Ik ben opgegroeid in Rotterdam-Zuid aan de Mijnsherenlaan en in tuindorp Vreewijk. Mijn opa van vaderszijde heeft op zuid nog tot 1968 geboerd, dus de laatste restjes van de Rotterdamse ‘boerenzij’ heb ik nog net meegemaakt. Overigens had ook die andere zij van Rotterdam nog lang niet zo’n grootstedelijk voorkomen. Recht tegenover het Centraal Station lag een hertenkampje.

In Den Haag en Amsterdam heb ik de bibliotheekacademie gevolgd maar daarna ben ik maar een jaartje werkzaam was geweest als bibliothecaris. Een weinig dynamisch beroep. Ik besloot geschiedenis te gaan studeren aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Sinds 1994 ben ik werkzaam als zelfstandig onderzoeker en auteur, waarbij ik me vooral heb gespecialiseerd in de geschiedenis van de Nederlandse drankenindustrie en drankenhandel. Maar mijn interesses gaan – gelukkig – veel verder dan bier, wijn, gedistilleerd, frisdrank en water. Ik probeer ook te volgen wat er gaande is op het brede vlak van bedrijfs- en ondernemersgeschiedenis en ik ben een liefhebber van grafisch design en verpakkingsdesign, literatuur, beeldende kunst, documentaire fotografie en oude muziek. Maar als ik nog even doorga kan ik nog wel tien (rare) interesses opsommen: Afrikaanse dwergcichliden, ethologie van kippen, militaire luchtvaart, foaf-stories & urban legends, groepstalen, naoorlogs Nederlands keramiek, fado, boekgeschiedenis, reclamegeschiedenis en tuinarchitectuur.

Peter Zwaal

Een CV in tien lieux de mémoire (2006!)