De Vrolijke Katten en De Kleine Man (1950)

Klaverjasclub De Vrolijke Katten (foto C. Gruijters, 1950).

Klaverjasclub De Vrolijke Katten (foto C. Gruijters, 1950).

De Kleine Man (midden), september 1944.

De Kleine Man (midden), september 1944.

Café De Kleine Man, circa 1970.

De Kleine Man, circa 1970.

 

 

 

 

 

 

Van 1936 tot 1985 drijft de familie Louwers een buurtcafé aan de Hoefkestraat 18 in Eindhoven. Dit café in de Rochusbuurt, voordien bekend onder de naam ’t Hoefke, verwerft onder de familie Louwers de naam De Kleine Man. Die naam verwijst naar uitbater Nard Louwers (1891-19??), een voormalige sigarenmaker met een gedrongen postuur. Op deze foto staat hij uiterst links. Hij heeft zijn mond al aan het glas terwijl de leden van kaartclub De Vrolijke Katten op commando van de fotograaf nog braaf hun glas in de hoogte houden. Een caféhouder die dorstiger is dan zijn klanten! Louwers’ echtgenote Anna Verberne (1893-19??) staat uiterst rechts op de foto. Zij houdt niet één glas maar een heel dienblad met glazen omhoog. Ook de drie zonen van het echtpaar, allen gekleed in wit overhemd, poseren voor de foto: Ad(je) Louwers (1920-1996) staat naast zijn vader en heft een bierpul omhoog, Leo Louwers (1929-2007) staat schuin achter zijn moeder en Jo Louwers (1927-20??) zit gehurkt voor de tafel rechts. Van dit drietal zal Ad Louwers het café voortzetten.

De naam van de kaartclub is afgeleid van het destijds populaire kaartspel katten. Behalve een kaartclub is er ook een biljartclub aan het café verbonden met de prachtige naam Krijt Op Tijd (KOT). Wie zijn keu niet op tijd krijt schiet veel minder precies, vandaar. Op 19 september 1944, bij het Duitse bombardement van Eindhoven daags na de bevrijding door de Geallieerden, loopt café De Kleine Man grote schade op. Als deze foto in augustus 1950 wordt genomen is de oorlogsschade allang weer hersteld. Bij het herstel van het pand is de gevel gemoderniseerd. De foto is gemaakt als inzending voor een fotowedstrijd uitgeschreven door het Centraal Brouwerij Kantoor rond het thema “Het bier is weer best”.

Het bier dat in De Kleine Man wordt getapt is afkomstig uit de brouwerij van de familie Snieders in Dommelen. In 1968 verkoopt de familie Snieders de brouwerij aan het Belgische brouwerijconcern Artois (Leuven), waarna een proces van geleidelijke ‘Stellarisatie’ begint, oftewel de vervanging van het biermerk Dommelsch door Stella Artois. Ook De Kleine Man moet er begin jaren zeventig aan geloven. De Dommelsch-lichtbak aan de gevel wordt vervangen door een lichtbak van Stella Artois. Maar zie hoe alles kan verkeren: De Kleine Man heet tegenwoordig weer ’t Hoefke, is geen café meer maar een restaurant, en er wordt als vanouds Dommelsch geschonken.

© Peter Zwaal, 2013  

Zie ook: http://www.eindhoven-in-beeld.nl/picture/number36842.asp & http://www.eindhoveninbeeld.com/foto.php?foto=2183