In 1949 wordt door een aantal Limburgse fruittelers onder de paraplu van de Coöperatieve Vereniging Landbouwbelang (Roermond) een fruitverwerkingsbedrijf opgericht in Swalmen. Op het moment van oprichting is de Limburgse coöperatie van plan haar naam te wijzigen in Coöperatieve Vereniging Land- en Tuinbouwbelang maar die naamswijziging wordt uiteindelijk door de leden – die hechten aan de naam ‘Landbouwbelang’ – verworpen. Toch verdwijnt de voorgestelde coöperatienaam niet geheel achter de horizon. Het nieuwe fruitverwerkingsbedrijf te Swalmen krijgt namelijk de naam Covelt, wat een acroniem is van Coöperatieve Vereniging Land- en Tuinbouwbelang.
Het fruitverwerkingsbedrijf in Swalmen is bedoeld om fruittelers af te helpen van het zogenaamde ‘ondereind’ van de fruitoogst: de ondermaatse appeltjes en de ‘valappeltjes’ die onverkoopbaar zijn en dus op de veiling moeten worden doorgedraaid. In de fabriek te Swalmen worden deze appeltjes geperst, waarna het sap wordt ingedikt en gebotteld. Dit ingedikte sap of ‘diksap’ wordt vanaf 1951 op de markt gebracht onder de naam Dixap. Het product blijkt redelijk succesvol, hoewel er slechts op bescheiden schaal reclame voor wordt gemaakt. Behalve dat Dixap door consumenten met water wordt verdund tot appelsap, wordt Dixap ook onverdund gebruikt als toevoeging aan yoghurt of als topping over ijs. Sommige kinderen krijgen na een lepel levertraan ook nog een lepel onverdunde Dixap om de vieze levertraansmaak weg te spoelen.
Behalve voor de productie van diksappen wordt het bedrijf in Swalmen ook enige tijd gebruikt voor het inleggen en verpakken van augurken. In het kader van een herstructureringsoperatie wordt Covelt in 1992 door Landbouwbelang afgestoten. Nieuwe eigenaar wordt het bedrijf Ariza B.V. (Helmond) van Ari de Kimpe, een handelaar in biologische vruchtensapconcentraten die er niet voor terugschrikt zich ook op productievlak te begeven. De vestiging van Covelt Dixap B.V. in Swalmen past echter niet binnen de ondernemingsplannen van De Kimpe en wordt daarom al snel gesloten. De botteling van Dixap wordt uitbesteed aan limonadesiropenproducent Burg Ter Aar B.V. (Ter Aar), waarbij Ariza optreedt als concentraatleverancier.
Ondertussen bouwt De Kimpe gestaag verder aan de uitbreiding van Ariza. Het Helmondse bedrijf ontwikkelt zich tot een belangrijke toeleverancier van biologische vruchtensapconcentraten en -purees voor de babyvoeding- en levensmiddelenindustrie. In 1997 wordt in het Turkse Civril een eigen fabriek voor bulkproductie geopend onder de naam Arisa. Daarnaast blijft het bedrijf, via dochteronderneming Covelt en het merkartikel Dixap, voeling houden met de consumentenmarkt. Behalve diverse soorten Dixap worden sinds 2008 ook kant-en-klare vruchtensappen verkocht in flesjes van 20 cl onder de merknaam Covelt.
Peter Zwaal