Coca-Cola koelbox, circa 1950

koelbox Coca-Cola

Omdat de smaak van Coca-Cola het best tot zijn recht komt bij een temperatuur van 4o Celsius, heeft The Coca-Cola Company er overal en altijd op aangedrongen dat verkooppunten van Coca-Cola in de zogenaamde out-of-home market zouden zijn uitgerust met ijskasten of andere koelfaciliteiten. Horecazaken en andere publieke verkooppunten (zoals benzinestations en stationskiosken) die nog niet over koelfaciliteiten beschikten, dienden door de nationale of regionale bottelaars van Coca-Cola te worden geprest om tegen een voordelig tarief speciale ijskasten en koelboxen aan te schaffen.

standaardkrat Coca-Cola (24 flesjes) Coca-Cola ijspriem Deze eenvoudige koelbox op zwenkwieltjes is van vlak na de Tweede Wereldoorlog. De koelbox is grotendeels van staal. Als isolatiemateriaal is vermoedelijk hout gebruikt. De binnenzijde van het eigenlijke koelcompartiment is bekleed met zink. In dit met zink beklede compartiment diende een staaf of blok ruwijs te worden gestort (afkomstig van een ijsfabriek) die met een ijspriem in stukken moest worden gehakt. Op en tussen het ruwijs was er dan nog plaats voor 48 flesjes Coca-Cola. Dat is precies het aantal flesjes dat in twee houten kratten paste. De twee lege houten kratten konden in het vak onder het koelcompartiment worden geplaatst.

Deze koelbox is afkomstig uit Vlaanderen. In Nederland zijn soortgelijke maar andersvormige koelboxen gebruikt. Toen de electrische koelkast begin jaren zestig binnen het bereik van elke (horeca)ondernemer kwam, verdwenen de koelboxen die nog met ruwijs moesten worden gekoeld, als sneeuw voor de zon.

© Peter Zwaal, 2007, 2015