Botanical pleasure (2011)

Omslag
Titel: Botanical pleasure
Opdrachtgever: Frank Bruggeman (Rotterdam) & Zeeuws Museum (Middelburg)
Uitgeverij: Architectura & Natura (Amsterdam)
Projectduur: augustus 2010 t/m maart 2011 (onderzoek, interviews & schrijfwerkzaamheden)
Publicatie: april 2011
ISBN: 978-94-61400-16-1
Taal: Nederlands en Engels
Omvang: 128 pagina’s, 230 illustraties
Uitvoering en formaat: paperback, 28 x 21 cm (h x b)
Verkrijgbaarheid: boekhandel en uitgeverij

 

Uitgave ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in het Zeeuws Museum (Middelburg, 16 april – 23 september 2011). In boek en tentoonstelling neemt beeldend kunstenaar Frank Bruggeman ons mee op zijn ontdekkingsreis door de grotendeels ‘vergeten’ collectie naturaliën van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. Deze collectie, sinds 1769 door de leden van het genootschap bijeengebracht, is eigenlijk een ‘verzameling van verzamelingen’. Veel collectioneurs verzamelden niet zozeer uit zuiver wetenschappelijke interesse maar meer uit liefhebberij. Sommige onderdelen van de natuurhistorische collectie zijn in de loop der tijd weer afgestoten en ook is veel verloren gegaan doordat niet altijd voldoende zorg is besteed aan beheer en behoud (conservering). Wat resteert is een bont – hoewel wat kleur betreft nogal ‘flets’ te noemen – geheel van schelpen, fossielen, botten en beenderen, opgezette dieren, uitgeblazen eieren en gedroogde bloemen en planten. Bezoekers van het Zeeuws Museum krijgen deze kwetsbare voorwerpen slechts zelden te zien.

Voor boek en tentoonstelling heeft Frank Bruggeman een selectie gemaakt uit deze naturaliën. Daarbij hadden plantaardige zaken zijn bijzondere belangstelling. Ook te zien op de tentoonstelling – en afgedrukt in het boek – is een selectie van bladen uit een herbarium van rond 1700, dat in 2010 is verworven door het Stadhuismuseum te Zierikzee. Voor boek en tentoonstelling zijn de achtergronden van de geselecteerde naturaliën onderzocht. Voorts is onderzoek gedaan naar enkele verzamelaars en is getracht te achterhalen wat deze verzamelaars bewoog. In een interview licht Frank Bruggeman zijn keuzes toe, zowel ten aanzien van de geselecteerde naturaliën als ten aanzien van de vormgeving van de tentoonstelling.

“Met behulp van het grondig onderzoekswerk van […] Peter Zwaal worden de achtergronden van de objecten opnieuw beschreven waardoor de collectie weer tot leven komt”  Ivo van Werkhoven, curator Zeeuws Museum

pdf-bestand Botanical pleasure (2011)
recensie NRC Handelsblad, 23 juni 2011

BP6

zaal 1 (foto Anda van Riet)BP-045f2[1]