Lex Haak, architect (1991)

Lex Haak, architect (1991)Lex Haak, mei 2000


Titel
: Lex Haak, architect
Opdrachtgever: Architectenbureau Prof. Ir. A.J.H. Haak (Delft)
Uitgeverij: Delftse Universitaire Pers (Delft)
Projectduur:  april 1990 t/m december 1990 (archiefonderzoek, interviews en schrijfwerkzaamheden)
Publicatie: juni 1991
ISBN: 978-90-6275-705-3
Taal: Nederlands
Omvang: 136 pagina’s, 250 illustraties
Uitvoering en formaat: paperback, 26 x 21 cm (h x b)
Oplage: 1100 exemplaren
Verkrijgbaarheid: uitsluitend nog antiquarisch verkrijgbaar

 

Alex Johan Henri (Lex) Haak wordt op 9 februari 1930 in Haarlem geboren in een vrijzinnig protestant gezin. Met een studie bouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft kan Haak zijn tekentalent verzilveren. Tijdens zijn studie doet hij reeds werkervaring op: bij het architectenbureau van J.P. Kloos (1951) in Haarlem, bij het architectenbureau Harkness & Geddes in Providence, Rhode Island (1955) en bij het architectenbureau van Holt & Bijvoet in Haarlem (1956). Na zijn afstuderen in 1957 steekt Haak met een Fulbright travel grant opnieuw de oceaan over om zich aan de Harvard University Graduate School of Design verder voor te bereiden op de beroepspraktijk. Hij volgt er onder andere colleges van de Catalaanse architect Josep Lluís Sert en de Zwitserse architectuurhistoricus Sigfried Giedion. Ook is hij enkele maanden werkzaam op het architectenbureau Johnson & Whitcomb in Cambridge, Massachusetts (1958). Na terugkeer in Nederland vervult Haak zijn militaire dienstplicht en kort na zijn afzwaaien in 1960 start hij zijn eigen architectenbureau in Delft.

Tot Haaks vroege werk behoren woningen in Heemstede, Wezep en Wassenaar. Al snel volgen grotere projecten als banken, kantoren en winkelcomplexen. Zeer bijzonder is een kantoor voor de Algemene Bank Nederland (ABN) aan de Papsouwselaan in Delft Zuid (1969). Het gebouw is voorzien van een zwevend dak, bestaande uit hypparschalen die zijn opgehangen aan drie stalen pijlers. In de volksmond wordt het gebouw, thans in gebruik als kliniek voor mondzorg, De Driemaster genoemd. Een ander ABN-kantoor, gelegen aan de Burgwal in Delft, roept na oplevering (1981) heftige reacties op in de plaatselijke pers. Het pand wordt onder andere betiteld als een “kabouterbankgebouwtje waarin alles, maar dan ook alles [is gedurfd] wat een zichzelf respecterende architect niet in zijn hoofd zou halen”. Tegenwoordig biedt dit pand onderdak aan een kapsalon.

In 1978 realiseert Haak één van de meest indrukwekkende museumzalen van Nederland voor het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Met natuurstenen wanden en vloeren, een donker plafond en speciale belichting verschaft Haak de Nubische tempel van Taffeh een prachtig onderkomen. In 1980 verzorgt Haak de restauratie en verbouwing van ditzelfde Rijksmuseum van Oudheden. Andere prestigieuze projecten zijn de herinrichting van het Provinciehuis in Friesland (1985) en de restauratie en uitbreiding van de kantoren van het Hoogheemraadschap van Delfland (1989).

Bijzonder aan deze monografie is dat ook een aantal niet-gerealiseerde projecten van Haak zijn opgenomen, waaronder een prijsvraagontwerp uit 1962 voor een woonwijk in Gent (Haaks enige hoogbouwexercitie!) en een prijswinnend ontwerp uit 1988 voor de herinrichting van het Domplein te Utrecht.

 

De grootste verdienste van deze goed uitgegeven monografie is ongetwijfeld dat men kennis kan nemen van het werk van een architect die zelf niet zo’n behoefte heeft om aan de weg te timmeren, maar dat wel de moeite waard is – Wim de Natris (Prisma Lectuurvoorlichting)

Peter Zwaal is er in geslaagd een beeld van Haak te schetsen […] Het werk gaf er aanleiding toe om ook in bredere kring bekendheid te krijgen – Cobouw 

Na een korte inleiding over zijn ontwikkeling worden 40 projecten besproken die door Haak zijn ontworpen en gebouwd; ruim geïllustreerd met foto’s, plattegronden en doorsneden, gedeeltelijk in kleur. Bij de besprekingen wordt steeds gewezen op de ogenschijnlijk bescheiden, maar overtuigende ontwerpbeslissingen – J.H. Breeschoten (NBD Biblion)

U staat terecht naast Uw schoenen want Uw boek is van dien aard dat daar alle reden voor is – Bisschop Philippe Bär in een brief aan Haak  

Voor een pdf-bestand van het boek (in zwartwit): http://repository.tudelft.nl/view/ir/uuid:22ace28a-b006-4994-89a5-50f5ffc0a1c1/
Wikipedia-pagina Lex Haak: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lex_Haak

Tempel van Taffeh, Rijksmuseum van Oudheden (foto Hans Ollermann).

Tempel van Taffeh, Rijksmuseum van Oudheden (foto Hans Ollermann).

Voormalig bankgebouw de Driemaster, Delft (foto Jaap Hoekstra).

Voormalig bankgebouw de Driemaster, Delft (foto Jaap Hoekstra).

Woning en dokterspraktijk aan de Stationsweg te Wezep, bouwjaar 1962 (foto Google Streetview).

Woning en dokterspraktijk aan de Stationsweg te Wezep, bouwjaar 1962 (foto Google Streetview).